Antalyalı pazarcıya 3.4 milyon vergi borcu

Ekonomi / Güncel

Antalyalı pazarcıya 3.4 milyon vergi borcu

Türkiye'nin en çok vergi veren 100 iş adamından 32'si ismini gizledi. Vergi şampiyonu Rahmi Koç 'Niye saklandılar anlamıyorum' diye konuştu. Zenginlerin isim gizlediği listeye, Maliye'nin yaptığı hata sonucu 54. sıradan Antalyalı pazarcı Adnan Turgut girdi. 3.4 milyon vergi çıkartılan Turgut, 'Kurtarın beni' dedi




Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un, 'vergi rekortmenler listesinde isimlerini gizli tutanları anlamıyorum' sözleri, gözlerin mechul zenginlere çevrilmesine yol açtı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, isimlerinin gizli kalmasını isteyen mechul vergi rekortmenlerinin her birinin farklı gerekçeleri olduğunu bildirdiler. Buna göre, ismini gizlenmesini isteyen mükellefler arasında, 'nazar korkusu' olanların da bulunması dikkat çekti.

GİZLENMESİNİ İSTEYEN DİLEKÇE VERİYOR

Maliye Bakanlığı, gelir vergisi rekortmenleri listesini her yıl nisan ayının ilk haftası oluşturuyor. Bu esnada, 81 ilin vergi başkanlıklarına yazı gönderilerek, isimlerini gizlemek isteyen vergi rekortmenlerine bir haftalık süre tanınıyor. Mükellefler de, bu süre içinde, bir dilekçe ile başvurarak, isimlerinin deşifre edilmemesini istiyorlar. Eğer, mükelleften isminin gizli kalması konusunda bir dilekçe verilmemişse, isim kamuoyuna açıklanıyor. Dilekçelerde, 'gerekçe' belirtme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, bazı mükellefler, isimlerin niye gizleme ihtiyacı duyduklarına ilişkin ilginç açıklamalarda bulunuyorlar. Örneğin bazı mükellefler, 'görülen luzum üzerine ismim deşifre edilmesini istemiyorum' şeklinde gerekçe sunarken, bazı illerdeki mükelleflerden ise, 'nazar olur','akrabalarım borç ister', 'mafya peşime düşer' gibi gerekçelerde gösterebiliyor. İsimlerinin gizli kalmasını isteyen mükellefler, daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildiriliyor. Türkiye geneli için vergi şampiyonlar listesi oluşturulurken, bu dilekçeler dikkate alınıyor.

3 KİŞİDEN BİRİSİ GİZLENMESİNİ İSTEDİ

Öte yandan son yıllardaki isminin gizli kalmasını isteyen mükellef sayısında belirli bir artış yaşandı. Örneğin, 2009'da 12 olan gizli rekortmenlerin sayısı, 2010'da 19'a, 2011'de 22'ye, 2012'de 27'ye, 2013'te 35'e ve 2014'te de 32'ye yüseldi. Bin kişinin içinde ise bu sayısı 250-300'e ulaşıyor.

Yanlışlıkla vergi rekortmeni!

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıkladığı Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinde 54'üncü sırada yer alan Adnan Turgut, Antalya'da pazarcılara bez satan bir esnaf çıktı. Olayın muhasebeci hatasından kaynaklandığı, mükellefin düzeltme beyanının da Ankara'da işleme sokulmadığı saptandı. Antalya'da yaklaşık altı ay önce bir apartman altında 110 metrekare işyeri açan Adnan Turgut'un, 3 bin lira olması gereken gelir vergisi tahakkukunda, muhasebe ve Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan kaynaklanan üç sıfırın fazla atılmasıyla Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinde ilk 100 arasına girdiği ortaya çıktı. Bir arkadaşının adını gazetelerde yayınlanan ilk 100 listesinde görmesi ve telefonla araması üzerine bunu öğrenen Adnan Turgut, şoke oldu. Gazetede ödeyeceği verginin 3 milyon 416 bin 219 lira olarak yazıldığını görünce ne yapacağını şaşırdığını anlatan Adnan Turgut, 'Böyle bir yanlışlık nasıl yapılır' Ben sadece Antalya'da pazarcılara mal veren bir esnafım' diye konuştu.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Halil Akça, 'Ortada bir hata var. Mükellef veya muhasebecisi rakamsal hata yapmış. Bunu fark edince düzeltme beyannamesi vermiş. Biz de onu Ankara'ya bildirdik. Fakat işleme girmemiş. Listede de 54'üncü sırada yer almış. Vatandaş düzeltme yaptığı beyanname üzerinden vergisini ödeyecek' dedi. 

http://www.piyasahabercisi.com sitesinden alınmıştır.


Bu haber 30.5.2014 tarihinde eklenmiştir.



İlgili Etiketler

İlgili etiket bulunamamıştır.

Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • امر غولكان . ذكرت الأيام المضطربة التي لا تزال وراء و أمام 5

  • Adana Demirspor'da moraller düzeldi

  • Türkiye'de son iki yılda yolsuzluk arttı, artmaya devam edecek

  • KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törenle cumhurbaşkanlığı görevini devralacak

  • Eğlence merkezi sahibi ve şarkıcıya silahlı saldırı

  • Sebze kasasında 23 bin paket kaçak sigara ele geçirildi

  • Hayat bakım evi yaşlı Türklere hayat veriyor

  • İşadamını öldürüp intihar eden kişinin geride bıraktığı mektup ortaya çıktı

  • Cdt Bilgi Teknolojileri’nden Çan Meslek Yüksekokulu Elektronik Ve Otomasyon Bölümü’ne Destek

  • Morhipo, Yedekleme Operasyonlarının Tamamını Glasshouse Türkiye Ekibine Emanet Etti.

  • Belediye başkanı timsah yavrusuyla evlendi

  • Antalyalı pazarcıya 3.4 milyon vergi borcu

  • Bursalı Öğrencilerden Anlamlı Ziyaret!

  • Faiz cephesinde son durum

  • 'Vergi borcunuz var, ödeyin' mektupları ikinci bir emre kadar iptal

  • Faiz oranları sabit kaldı

  • 2014'de İstanbul Borsası Ne olacak?

  • Aksaray’da Kaybolan Kimlikler Sahiplerini Bekliyor

Benzer Haberler




Piyasalar